Европейската централна банка повиши основния лихвен процент. Как ще повлияе това

...
Европейската централна банка повиши основния лихвен процент. Как ще повлияе това
Коментари Харесай

Доц. Хърсев: Няма българите да спрат да теглят заеми

Европейската централна банка увеличи главния лихвен %. Как ще повлияе това на заемите?

" При състояние, че досега лихвите по инструментите на Европейската централна банка, бяха негативни заради инфлацията в еврозоната. Решението си остава алегорично и то беше предстоящо. ЕЦБ е изправена пред няколко казуса, на които би трябвало да реагира. От една страна има да реагира на инфлацията, която се резервира висока, въпреки това, виждаме една задаваща криза и от трета страна, Европа е изправена пред една международно икономическа война, която се води сега. Това води до дълбока деструкция на доставки към европейските пазари и на енергоносители. Това би налагало ЕЦБ да е оптимално гъвкава ", заяви финансистът доцент Емил Хърсев в студиото на  " България заран ". 

По думите му ЕЦБ не е потърсила решение на всичките проблеми, пред които е изправена, а е побягнала в противоположна посока на най-близкия проблем. 

" Този, който беше проблем през вчерашния ден, понижава като тежест през днешния ден и без оглед на проблемите, пред които европейската банкова система, ще бъдат изправени на следващия ден ", добави финансистът.  

Неговото мнение е, че лихвите по заемите ще се усилят, защото се усилва базата. 

" Получателите заради размера на инфлацията печелят, само че просто ще печелят по-малко. Поддържането на негативни лихвени проценти тези 11 години дава опция на задължените страни да почистват дълга си и да печелят от инфлацията. Сега, когато размерът на този инфлационен налог понижава, става все по-трудно на тези свръх задлъжнели страни ", уточни доцент Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

" Очакването е лихвите на депозитите да се усилят с половин %. По заемите се чака известно по-високо нарастване. Очаквам банките да не усилят таксите за предпазване. Може би ще следим нулеви такси за наличност и нулев налог върху депозитите. Това по никакъв метод няма да спре българите да взимат заеми ", заключи доцент Емил Хърсев.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР